Dubbelklik hier om de afbeelding te veranderen

Hypnose, Wat is zelfhypnose?

 

Door thuis te oefenen kan een cliënt zelfhypnose leren. Daardoor kan hij/zij leren om zelf, zonder hulp van de hypnose therapeut- coach, een hypnotische trance bereiken en daarmee de vaardigheden te gebruiken die hij/zij nodig heeft om problemen het hoofd te bieden.

Zelfhypnose werkt autonomie verhogend. We kunnen leren zelf invloed uit te oefenen op ons eigen gevoel van welbevinden. Hoe vaker wordt geoefend, hoe makkelijker het zal gaan.

Zelf hypnose: voor wie? Voor iedereen, en op korte termijn is een afspraak mogelijk

Mensen met pijn als gevolg van (soms ernstige) medische aandoeningen, zoals kanker, kunnen zelfhypnose gebruiken om angst en pijn te verminderen en verwerken.

Deze technieken zijn ook effectief als voorbereiding op een operatie. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat deze voorbereiding tot aanzienlijke reductie van pijn (-medicatie) en angst na de operatie leidt.

Zowel voor kinderen als volwassenen blijkt zelfhypnose goed toepasbaar en heilzaam.

Wat is hypnose? 

Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance, diep ontspanning. Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen: je bent zo geconcentreerd bezig, dat je niet hoort dat iemand binnenkomt; je bent diep in gedachten tijdens het autorijden, zodat het lijkt of je een stukje hebt overgeslagen; of je gaat helemaal op in een bioscoopfilm en kunt niet geloven dat het al pauze is; je zit te staren en krijgt alles mee maar je reageert niet. Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose.

Hypnose is een toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor men zich losmaakt van de uitwendige omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Deze toestand noemt men ook wel ‘trance’. In wezen is er geen verschil tussen dergelijke alledaagse trances en de hypnotische trance.

Hypnose is helemaal geen opzienbarend verschijnsel. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.
 

Wat is hypnose niet?  

Hypnose roept vaak associaties op van een toneel, show of straat hypnotiseur, die mensen spectaculaire dingen laat doen zonder dat ze daar controle over hebben of het zich later niet kunnen herinneren. Hierdoor denken mensen dat ze in hypnose hun wil verliezen. Dit is onjuist.

Een hypnosecoach laat een cliënt niets tegen zijn of haar eigen wil doen. De cliënt is zich tijdens de trance wel degelijk bewust van wat er gebeurt en kan de suggesties van de hypnosecoach in trance gebruiken om zich beter te voelen.

Hypnose is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’. Dit betekent ‘slaap’. Hoewel het ogenschijnlijk op slaap lijkt, toont EEG-onderzoek aan dat slaap en hypnose sterk verschillend zijn. Wel is de hersenactiviteit in de hypnotische trance rustiger dan normaal.

Wanneer biedt hypnose uitkomst?   

Chronische pijn en chronische ziekten: patiënt leert omgaan met chronische pijn of een chronische ziekte, onder andere door het aanleren van ontspanningstechnieken, visualisatie en zelfhypnose.

Oncologie: ontspanningstechnieken en zelfhypnose kan men hanteren om angst en pijn te verminderen, evenals bijverschijnselen van de behandelingen. Thema’s daarbij zijn: verdriet, verwerking van het hebben (gehad) van een levensbedreigende aandoening, de omgeving, spanning/ontspanning, zingeving en vermoeidheid na kanker. Tevens begeleiding voor partners en familieleden. Begeleiding bij patiënten individueel.

Stress: ontspanningstrainingen, waarbij je leert omgaan met stress en burn-out.

examenvrees, roken, afvallen, slapeloosheid, onzekerheid, en ga zo maar door.

 

!

Zelfhypnose

De Hypnosecoach brengt je onder hypnose en door thuis te oefenen kan je zelfhypnose leren. Daardoor kan hij/zij leren om zelf, zonder hulp van de therapeut, een hypnotische trance bereiken en daarmee de vaardigheden te gebruiken die hij/zij nodig heeft om problemen het hoofd te bieden.

Zelfhypnose werkt autonomie verhogend. je kunt leren zelf invloed uit te oefenen op je eigen gevoel van welbevinden. Hoe vaker wordt geoefend, hoe makkelijker het zal gaan.