eyes_of_fear

Hypnose vragen!

VRAGEN bel 06-52314650

Niemand hoeft bang te zijn voor hypnose. Wanneer hypnose is toegepast door een bekwame hypnotiseur, is hypnose helemaal niet gevaarlijk. Geen enkele hypnotiseur kan u iets laten doen dat u niet wilt of dat tegen uw zelfbeschikking of uw morele waarden ingaat. Als een hypnotiseur een suggestie geeft die u niet wenst, dan zal u deze suggestie weigeren, en uw onderbewustzijn zal deze niét opnemen.

Ik wil wel in hypnose gaan, maar ik wil de controle over mijzelf niet afstaan. Is dat een probleem?

Hypnose is géén “mind control”, zoals velen denken. Hypnose, en meerbepaald hypnotherapie, is een samenwerking tussen ons beiden — u de cliënt en ik de hypnotiseur — om een bepaald doel te bereiken. Hypnose versterkt net de controle die u heeft over uw gedachten en gewoonten, het is niét de hypnotiseur die er de controle over krijgt!

Een voorbeeld: u komt om te stoppen met roken. Wat houdt u vandaag tegen om te stoppen, zonder hypnose? …

Is het feit dat u mét hypnose wel kan stoppen (en dat 90% van de mensen die met hypnose stopt met roken, na een jaar nog altijd gestopt is) geen bewijs dat hypnose u net méér controle over uzelf geeft?

Ga ik mijn geheimen niet prijsgeven?

Alleen in slechte films verandert de gehypnotiseerde persoon in een willoos slachtoffer die ook nog eens de PIN-code van zijn bankkaart aan de hypnotiseur vertelt… Maar in realiteit gebeurt dit niet. Net zoals u niets zal doen dat u niet zelf wil doen in hypnose, zal u ook niet vertellen wat u niet wil vertellen. Het is overigens ook een mythe dat wie in hypnose is, altijd de waarheid spreekt. Iedereen is in hypnose net zo capabel om te liegen als in gewoon bewustzijn. Daarom is het hypnotiseren van een verdachte om de waarheid te achterhalen géén goed idee (getuigen wel, maar dat is weer een ander verhaal).

Kan ik niet in hypnose ‘blijven steken’?

Ook dit is een mythe. Hypnose is sowieso een tijdelijke toestand, net als de trance waarin u verkeert als u dagdroomt. Net als in een dagdroom, kan u in hypnose niet ‘blijven steken’. Na een tijdje komt u vanzelf uit hypnose tenzij de hypnotiseur bijkomende suggesties geeft die de hypnose aanhouden.

Overigens haal ik u telkens uit hypnose wanneer dit nuttig is. Zo kan het zijn dat u tijdens één sessie meerdere malen in hypnose gaat en er ook weer helemaal terug uitkomt.

Hoe voelt het aan, in hypnose zijn?

Iedereen die het al meegemaakt heeft, zal het erover eens zijn: hypnose is een geweldige ervaring. U bent erg ontspannen en tegelijk denkt u helder. Maar verder wordt u niets speciaals gewaar, tenzij misschien een lichte en aangename verhoging van uw lichaamstemperatuur, of tintelingen in handen en voeten.

Sommige mensen mérken dan ook helemaal niet dat ze in hypnose zijn. Dat is één van de redenen dat ik tijdens de hypnose een kleine diepte-test uitvoer, dwz. dat ik de cliënt een suggestie geef waardoor hij zelf merkt dat hij of zij in hypnose is, en waardoor ik kan zien of de cliënt al diep genoeg in hypnose is voor het therapeutische werk.

Slaap ik in hypnose of niet?

Hoewel het vaak lijkt alsof een gehypnotiseerde slaapt (zeker in showhypnose), is hypnose géén slaap. Natuurlijk denken we dat vaak, omdat cliënten een tijdje de ogen dicht hebben. Het woord ‘hypnose’ is overigens afgeleid van het Griekse hypnos, wat slaap betekent.

Om de verwarring nog completer te maken, gebruiken hypnotiseurs vaak de suggestie ‘slaap’. Dit gaat echter over hypnotische slaap, wat niets anders is dan een diepe rust in trance. Maar wie gehypnotiseerd is, hoort alles, kan de ogen openen en alles zien, en slaapt niét.

Is hypnose niet iets voor spirituele mensen?

Het maakt niet uit of u spiritueel aangelegd bent of niet. Persoonlijk ben ik dat niet, en ik benader hypnose vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Ik beschouw hypnose dan ook niet als een spirituele of alternatieve geneeswijze.

Immers, de werking van hypnose is al zo vaak wetenschappelijk onderzocht in al zijn aspecten, en de effectiviteit is vaak genoeg bewezen. In bijvoorbeeld het International Handbook of Clinical Hypnosis worden honderden wetenschappelijke studies en papers aangehaald die de effectiviteit van hypnose voor behandelingen zoals pijnbeheersing, verwerking van verdriet, stoppen met roken en andere verslavingen edm. aangetoond hebben.

Kan iedereen gehypnotiseerd worden?

In principe kan iedereen in hypnose gaan, behalve:

·         Kinderen jonger dan 8 jaar;

·         Personen die zich niet kunnen ontspannen en concentreren (in hypnose gaan vereist concentratie);

·         Personen met een IQ lager dan 70 (zie punt hierboven);

·         Personen die onder invloed zijn van cafeïne, drugs en/of alcohol (alweer door de concentratie);

·         Personen die niet in hypnose willen gaan, of zij die bijvoorbeeld toch een (beetje) bang zijn voor hypnose.

 

Hoe brengt u mensen in hypnose?

De methode die ik gebruik, hangt af van persoon tot persoon en van andere omstandigheden. Als het laat in de avond is, zal ik eerder een kortere methode dan een lange gebruiken, omdat vermoeide mensen zich moeilijk minutenlang kunnen concentreren om in hypnose te gaan.

Vaak zal ik ervoor zorgen dat de cliënt na de eerste keer in hypnose, de tweede keer veel sneller en gemakkelijker in hypnose zal gaan. Dus hoewel het de eerste keer een minuut of 5 kan duren eer u in hypnose bent, zal u vanaf de tweede keer in slechts enkele seconden al in een diepe trance verkeren.

Wat is het ‘hypnotische contract’?

Het hypnotische contract is de mondelinge overeenkomst tussen de hypnosecoach en de cliënt:

·         dat de hypnosecoach de toestemming heeft om de cliënt in hypnose te brengen;

·         dat de hypnosecoach alle inspanning zal leveren om de cliënt te helpen;

·         dat de cliënt de instructies van de hypnosecoach precies zal opvolgen (wat nodig is, zowel om in hypnose te gaan als om het probleem waarvoor u komt ook op te lossen ).

Dat spreken we dus af voordat we eraan beginnen!

Een veel gestelde vraag is werkt het ook altijd. En terecht. Onderzoeken hebben uitgewezen dat mijn methodiek samen met motivatie en overtuiging zeer goede resultaten biedt, wélk issue dat het ook betreft. Zoals eerder vermeld: we kunnen meer dan we zelf denken. Ik beleef dit dagelijks en heb er al duizenden mensen mee mogen helpen! Omdat iedereen anders is, heb ik uiteraard ook oog voor nazorg. Want natuurlijk werkt het niet altijd bij iedereen na 1 sessie (als de klant dit denkt), dat zou te mooi zijn immers. Toch is dit meestal wel het geval, je kunt altijd kiezen voor na een maand een onderhoudssessie te nemen en dan nog een na een half jaar. Dit omdat je onderbewuste toch wel eens zou kunnen terugvallen naar het oude gedragspatroon. En zou dat zo zijn, dan ga je uiteraard voor het resultaat met iets meer werk en verdieping, je bent dan klaar voor een traject waardoor je wel moeiteloos naar een nieuw gedrag gaat komen. Dus wat houdt je tegen.*